rss

 • kema (2)
 • Geen categorieën
 • Overig (74)
 • Geen categorieën
 • test (0)
 • Geen categorieën
 • wawa (1)
 • Geen categorieën

€1936 1937

!Hauscar Hausbrand Nederlands oudste Nederlandse caravan 1937 van architect Frans Hausbrand

 • Provincie: Overijssel
 • Land: Nederland
 • Geplaatst: 20 februari 2012 22:24
 • Verloopt: 5567 dagen, 3 uren
imageimageimageimageimageimageimageimage

ze is 75 Jaar !!

Beste mensen, wie o wie kan mij helpen. Ben in het bezit van een Hauscar caravan. Volgens de vorige eigenaar uit 1936/1937. Caravan is ca 55jaar bij deze in familie bezit geweest en daar voor van een tandarts die er mee rond trok en zijn werkzaamheden in de caravan verrichtte. Wie heeft er van de Hauscar caravan,informatie,kennis,foto’s,boekjes, plaatjes,ervaring,folders, kranten artikelen,onderdelen, enz enz. Wie kan mij vertellen wat origineel is aan deze caravan.

Het betreft een Hauscar en volgens type plaatje type 4. Caravan heeft een linnen dak, dakluik niet origineel en volgens mij de ramen ook niet. Wielen lijkt mij wel gezien de grote. Keuken niet geheel origineel in mijn inzien. De kussens gezien de grote en met stalen veren lijkt wel van deze jaren. Zoek nog een reserve wiel. Binnen kort meer foto’s op aanvraag. Zijn er mensen die een nog oudere Nederlandse caravan bezitten bekend? Of is dit Nederlands oudste caravan ?????? Of wie heeft er nog meer een Hauscar. …Wie help mij met het verkrijgen van informatie van deze uiterst unieke Nederlandse caravan.
Nogmaals alle informatie van harte welkom. Mvg Pieter

campingdeventer@hetnet.nl

Onderstaande informatie verkregen dankzij Jan van den Pol. Bedankt voor uw bezoek bij de Nai Rotterdam ( Nederlands Architectuurinstituut ) Al je genomen moeite is een aanvulling op de Hauscar.
[de+kampeerwagensport.jpg]

GEZOCHT�

Voor zover we weten en hebben kunnen achterhalen is de geschiedenis van de Hauscar caravan als volgt:

—————————————-

1936 t/m ??? Onbekend

—————————————

??? t/m 1952 Tandarts Kikke te Weesp

Is de caravan in bezit geweest van Tandarts Kikke te Weesp. Deze heeft de caravan gebruikt als mobiele praktijk en daarvoor als caravan voor vakantie. Bekend is ook dat hij er een ongeluk mee heeft gehad in Denemarken waarbij iemand is overleden.

Of de heer Kikke de eerste eigenaar was weten we niet met zekerheid

—————————————-

Ca 1952 t/m 1996 Jan en Corrie van den Berghuit Weesp

In bezit van Jan en Corrie van den Berghuit Weesp. De caravan was toen in niet zo’n goede staat en is later opgeknapt door Jan vd Bergh. Zij kampeerden meestal op Texel maar ook in Frankrijk. De eerste keer dat zij er mee op vakantie gingen is het noodweer geweest op Texel met een windhoos waarbij heel veel tenten en caravans vernield zijn. Wellicht is het exacte jaartal met dit gegeven nog terug te vinden.

———————————————

1996 tm/ 2011 Pietjan en Michelle de Jong uit Weesp

In bezit van Pietjan en Michelle de Jong uit Weesp. (Dochter van vorige eigenaar Jan Berghuit )

Deze zijn met de caravan diverse malen in Frankrijk geweest. Meestal aan de middellandse zee maar ook in Normandie en een keer een compleet rondje Frankrijk.

De Hauscar is 59 jaar binnen de familie geweest.(van vader op dochter)

Klik op foto voor groot formaat


HAUSCAR 1936

mail:   campingdeventer@hetnet.nl

14020 Totaal aantal keer bekeken, 6 Vandaag bekeken

  

8 Reacties op “!Hauscar Hausbrand Nederlands oudste Nederlandse caravan 1937 van architect Frans Hausbrand”

 1. Dag,

  Ik ben een liefhebber van oldtimer-caravans, dus zo’n zoekopdracht is aan mij wel besteed.
  Via de site van het NAI (Ned.ArchitectuurInstituut) kwam ik op het spoor van een publicatie van F. Hausbrand, uitgeverij Kosmos in Amsterdam uit 1937. De onderwerpen zijn stacaravans, kampeerplaatsen en caravans. Zie http://zoeken.nai.nl/CIS/publicatie/13012 .
  Volgens mijn informatie hebben zij een exemplaar van het boek (124 p met illustraties, foto’s en tekeningen) in depot onder locatiecode 228C05 .
  Succes en met vriendelijke groet,
  Jan van de Pol.

 2. Mijn vader kocht in 1946 van Frans Hausbrand een Hauscar-caravan, door de ontwerper tijdens de oorlog gebouwd en geschikt gemaakt voor de woestijn.Ik ben als tiener bij de koop geweest in zijn huis op de hei in Blaricum en we hebben een paar jaar plezier gehad van dit loodzware ding, tot in de franse Alpen met een 100PK amerikaanse Ford ervoor. Ik ben ook in het bezit van het getoonde boekje (kosten 1.50 gulden incl porto) Caravan is door verwaarlozing (na scheiding ouders) aan zijn eind gekomen rond 1960. Ik herinner mij veel details. Frans Hausbrand was een goede vriend van Jan Kip, de latere oprichter van de fabriek in Hoogeveen.Hausbrand richte de eerste nederlandse kampeerwagenclub op. In “woordhoek”op de achterpagina van NRC/Handelsblad van 28 juli 2003 gaat de neerlandicus Ewoud Sanders met vermelding van Hausbrand oon in op het ontstaan van hert woord caravan.

 3. Ted Suidgeest aan 31 oktober 2011 @ 08:40

  Ik ben werkzaam bij de ANWB om het historisch archief te ontsluiten.

  Ik ben bij de bewerking stukken tegen gekomen over de Hauscar caravan.

  Volgens de bedijfsarchivaris moet er zich nog meer informatie bevinden in het archief. Dit zal ik t.z.t. bij de verdere bewerking waarschijnlijk tegenkomen.

  Als u informatie wilt kunt u mij bellen op mijn mobiele telefoonnummer of via mijn e-mailadres.

  Ted Suidgeest
  +31623825454

 4. Dag Pieter,

  Bijgaand nog even wat foto’s scannen lukt niet goed. (te groot).

  Ik heb nog een leuke verrassing ik zag dat er in 1933 een prototype bestond dat waarschijnlijk ontworpen was door zijn broer. ( of het moet een tikfout zijn).

  Als je Hausbrand in tikt op de volgende link krijg je nog meer info. Wellicht kan je de bladen nog opvragen of kopen.

  http://www.bonas.nl/archiwijzer/archiwijzer.htm

  Hausbrand was toch een belangrijkere architect dan ik in eerste instantie dacht. Dus dat maakt het helemaal interessant.

  Het concept caravan past helemaal in het idee van het minimal house dat in de jaren 20 en 30 erg populair was bij architecten. Staat ook letterlijk in de tekst die overigens soms zeer hilarisch is. Met name die van het bouwkundig weekblad.

  Veel succes en ik hoop dat het helpt om het beeld
  wat meer compleet te krijgen.

  Hier kan je ook nog zoeken http://kranten.kb.nl/results

  boeken vind je hier http://used.addall.com/

  Groeten van Hans de Man
  ______________________________

 5. Natasha Gerson aan 4 december 2013 @ 01:03

  Leuk dit! Mijn opa was bevriend met Franz Hausbrand, hoewel bevriend, zeker de helft van de vijftig jaar dat ze elkaar kenden waren ze gebrouilleerd :D. Ik kan me Franz nog goed herinneren. Bij het woord ‘pedant’ denk ik nog steeds aan hem. Wat was die man pietluttig! Heel precies en (daar ergerde mijn opa zich het meest aan) hartstikke gierig :D. Gingen ze wandelen op de Veluwe, gingen ze erna naar een pannekoekenhuis, nam Franz een kinderpannekoek omdat een grote hem te duur was. Terwijl hij best rijk was. Hij was heel klein, als meisje van een jaar of twaalf was ik ongeveer even lang.

  Maar zijn caravans waren prachtig, mijn opa en oma hebben er ook jaren een gehad, daarna een Eriba puck, die was wat lichter, want de Hauscars zijn wel erg zwaar!

 6. Just Blanken aan 7 oktober 2015 @ 12:38

  Ik ben de zoon van Jaap Blanken die al in 1933 zijn eerste caravan bouwde in Laren NH wat later een caravan fabriek geworden is vanaf 1939 t/m 1964.
  Mijn vader kende Ir. Hausbrand, hij woonde in Blaricum. Hij heeft bij mijn vader indertijd enkele caravans laten bouwen die Hausbrand wilde gaan verhuren. Het model was gebaseerd op de Jaap Blanken Huifcar Dwarsslaper, maar Hausbrand wilde i.p/v. een hefdak een vast dakje op de caravan. Van dit bijzondere model is er een teruggevonden uit 1954 Caravans in Duitsland.
  . Hausbrand bouwde al in 1927 een caravan. Hij heeft nooit een eigen fabriek gehad, hij ontwierp en liet elders zijn ontwerp bouwen. Leuk is het boek “Caravannen door de Tijd” geschreven door Henk Kroon. Leuk de hele geschiedenis van de europese merken.
  Ook Hausbrand staat er in. Boek is tweede hands op internet nog te vinden.

 7. Just Blanken aan 7 oktober 2015 @ 13:03

  Just Blanken
  ook leuk is http://www.caravancamperindex.nl
  aanklikken: oldies:benelux
  Ook te zien Hausbrand

 8. hamelsveld aan 2 december 2015 @ 16:21

  ook ik heb in 1983 gesproken met hausbrand hij had toen een kleine caravan waar hij mee naar jugoslavie was gereden hij had toen ook bouwtekeningen daarvan die heb ik in mijn bezit samen met een reisverslag en nog een paar stukken en foto,s van dat kleine ding ,ik heb met de tekeningen en de foto,s een model van de caravan gemaakt als iemand belangstelling heeft kan hij foto,s er van maken en eventueel copieen van de ; woonwagen; krijgen ik woon in haarlem en de mail is p.van.hamelsveld@hetnet.nl

Reageer

Product Locatie

Vul alle velden die verplicht zijn in.

Informatie over de adverteerder