rss

 • kema (2)
 • Geen categorieën
 • Overig (74)
 • Geen categorieën
 • test (0)
 • Geen categorieën
 • wawa (1)
 • Geen categorieën

€375 per week

te huur in Zweden Varmland Nordmark Stjälpet

 • Straat: Stjalpet
 • Stad: Nordmark
 • Provincie: varmland
 • Land: Sweden
 • Geplaatst: 20 september 2011 11:34
 • Verloopt: 5232 dagen, 20 uren
imageimageimageimageimageimageimageimage

Boek nu voor de Zomer 2017. Hoofdseizoen is vrij

3 weken voor € 995,- ook in het hoofdseizoen. Geen bijkomende kosten!!  Bel 06-54313537


Zweden is een Europees land dat net een beetje anders dan anders is. Dit land in het hoge noorden is niet belast met de jongste geschiedenis en verbindt het beste van gisteren met het beste van morgen: gave landschappen, gezellige stadjes, ongerepte natte gebieden en eindeloze bossen komen samen met hightech, innovatieve kunstenaars en een hoogwaardige infrastructuur. Het individu is koning in Zweden, kinderen zijn zeer welkom en een hoge kwaliteit van leven voor iedereen heeft prioriteit voor de regering. Bezoek dit droomland een paar dagen, een halfjaar of de rest van uw leven!

Te huur een geheel vrijgelegen woning op ca 3000 mtr. grond in het Zweedse Nordmark. Woning is voor 6 personen ingericht. Verhuur van zaterdag t/m zaterdag 375 per week, geen bijkomende kosten.

Aangeboden:

In de bossen van Zweden nabij een zeer mooi klein riviertje en niet ver van enkele meren.

Een prachtige kant en klare woning genaamd  ,, Blomsterhult ‘’ die u voor vankantiedoeleinden kunt gebruiken. Deze woning ligt in de mooie proviencie Värmland. Tussen de plaatsen Hagfors (40 km) en Filipstad (20 km.) ligt Stjälpet. Een klein gehucht met enkele woningen.

De gezellige houten woning verkeerd in zeer goede staat van onderhout en heeft een prachtig uitstraling in het Zweeds rood. De kavelgrootte is ca 2500 m2  Heerlijke vrije en rustige ligging.

Deze woning is vroeger door de bosarbeiders gebruikt,  deze mensen woonden op de mooie locaties en waren zelfvoorzienend . Hetgeen met zich mee bracht dat er dieren werden gehouden. De dieren dronken uit het nabij gelegen riviertje.  Vandaar dat er een ruime schuur in goede staat aanwezig is.

Keuken: voorzien van koelkast ,vriezer,afzuigkap oven 4 pits kookfornuis warm/koud water.  En natuurlijk niet te vergeten het antieke fornuis met oven op hout gestookt  !!! Wat de charme  en ook warmte geeft  in het Zweedse keukentje.

Hal ; Met op opbergruimtes

Berging; Met wastafel ,hierin bevind de pomp en  boiler zich.

Kamer;  met  een kanon van een houtkachel.

Slaapkamer onder hier bevindt zich achterin de wc en douche en wasmachine.

De boven verdieping is sfeervol , slapen onder de mooie balken en  geeft ruimte voor 6 personen.

Kelder;  op ca 25 meter van het huis is de kelder, in Zweedse begrippen een aardkelder . Een gedeeltelijk bovengrondse kelder afgedekt met aarde.

Schuur: deze bestaat uit meerdere gedeeltes o.a. werkruimte , houthok, opslagplaatsen. Nieuwe deuren aanwezig moeten nog gemonteerd worden.

De watervoorziening is doormiddel van een  pomp die het water uit eigen waterput pompt.

Waterafvoer;  aanwezig en aangesloten 3 tanks ceptie tank

.

Meer foto’s op (130)

http://www.mijnalbum.nl/Album-X3JJUTXE-Foto’s-van-Huizen_en_straten.html

Meer info nodig, laat het gerust even weten.

Reservering voor 2011 mogelijk.

Ook voor langere termijn te huur

voor weersinformatie bij de woning

http://www.weeronline.nl/Europa/Zweden/Nordmark/4123345

Over Zweden home

natuur

feestdagen

eten en drinken

weer

geschiedenis

natuur

Het huis ligt in een zeer natuurlijke omgeving. Achter het huis strekt zich een gebied uit, dat bestaat uit bos en veel kleine meertjes. Naast deze onbeschermde gebieden heeft Zweden ook veel natuurparken.

Omdat de buitenlucht de Zweden lief is, hebben zij een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de wildernis. Hierdoor bestaat er een goede balans tussen ‘toegang tot’ en ‘behoud van’ de natuur. Onder het zogenaamde allemansrätten (allemansrecht) is geregeld dat de natuur voor iedereen vrij toegankelijk is. Zweden kent dus geen private wandelpaden. De paden op en de lanen in, kan en mag dus overal. Ook mag je wild kamperen en vuur maken. Of wanneer de maag begint te knorren verse paddestoelen en bessen plukken (en al wat niet meer groeit en bloeit in de uitgestrekte natuur). Op een zelf gestookt vuurtje, van bijeen gezocht voedsel een heerlijk maaltje koken is misschien wel de ultieme ervaring van de Zweedse karakteristieke onafhankelijkheid. Naast deze vrijheden hebben de Zweden de verplichting om zorg te dragen voor mensen, dieren en de natuurlijke omgeving. Ofwel, met gezond verstand en verantwoordelijke hand met de vacker natur om te springen. Dit betekent niet vervuilen, niets vernietigen en niemand storen!

Hieronder een paar voorbeelden van wat je wel en niet mag in de zweedse natuur. De volledige tekst van het Allemansrecht vind je op de website van Naturvårdsverket.

Dit mag je :

Je mag je vrij over andermans land of water bewegen, zolang dit geen hinder of ongemak voor de eigenaar van het land of water veroorzaakt.

Je mag enkele dagen kamperen met een tent op het land van een ander, maar vraag de eigenaar van het land liefst vooraf om toestemming.

Je mag bloemen, bessen en paddestoelen plukken voor eigen gebruik.

Je mag een kampvuur aanleggen, maar overtuig je er eerst van dat er geen vuurverbod geldt.

Dit mag je niet :

Je mag geen bomen omhakken of omzagen.

Je mag geen afval achterlaten in de natuur.

Je mag niet met een motorvoertuig in het terrein rijden.

Je mag niet jagen en/of vissen. Vrij vissen mag je alleen langs de kust en in de vijf grootste meren. In alle overige wateren dien je te beschikken over een visvergunning.

Je mag in de periode van 1 maart tot en met 20 augustus je hond niet los laten lopen. Buiten deze periode dien je je hond zodanig onder controle te hebben dat deze geen last veroorzaakt voor de wilde dieren.

Kijk ook op www.allemansratten.se

top

Ben je geïnteresseerd in natuur dan is www.naturvardsverket.se ook een leuke site.

In Zweden zijn een aantal grote Nationale Parken. Het dichtstbijzijnde is Garphyttan. Dat is gelegen ca 15 kilometer ten westen van Örebro dicht bij de hellingen van de Kilsbergen in Örebro County. (ca 130 km vanaf het huis)

Daarnaast zijn er in de omgeving verschillende natuurparken, In heel Värmland zijn dat er ca 80. Bij elk turistbyra zijn informatiefolders op te halen. Alle namen zijn te vinden op de site www.s.lst.se Kies Miljö en Natur.

Maar ook buiten de natuurparken is veel natuur te vinden met veel verschillende planten en dieren. Orchideeën zoals op de foto hierboven en veel andere soorten kun je overal vinden. Overigens zijn orchideeën ook in Zweden beschermd.
In oostelijk Värmland liggen veel veengebieden. De combinatie mos en water zorgt voor een buitengewoon rijk vogelleven. Op dit soort mosgebieden broeden vaak zwanen, kraanvogels en goudplevieren.

top

Zoogdieren
In Zweden zijn tal van specifieke diersoorten te vinden die elders in Europa niet of nauwelijks voorkomen. Het meest kenmerkend is de eland. Hij komt in groten getale voor in moerassige, bosrijke streken. De mannetjes hebben een machtig gewei. Veronachtzaam de borden die waarschuwen voor overstekende elanden niet, want een botsing met zo’n groot dier loopt niet alleen voor het dier slecht af. Jaarlijks komen bij 5000 aanrijdingen gemiddeld 10 mensen om het leven! In geval van een ongeluk moet in ieder geval direct de politie gewaarschuwd worden om het aangereden dier uit zijn lijden te verlossen. Vanaf Värmland komt de beer voor; de populatie is inmiddels toegeno men tot circa 1000 exemplaren. Hij wordt echter maar zelden gesignaleerd. Ook de wolf komt weer wat vaker voor, maar het blijft een uiterst zeldzaam dier. Datzelfde geldt voor de lynx en de veelvraat. De boslemming is algemeen in Midden- en Noord-Zweden en leeft hoofdzakelijk in vochtige bossen met veel mos op de bodem. Hij is grijs met een roodbruin middenstuk op de rug en in de winter lichter gekleurd dan in de zomer. Lemmingen vormen het basisvoedsel van de roofdieren en roofvogels. Zijn er geen lemmingen dan broeden ruigpootbuizerds en sneeuwuilen niet.
Om meer te weten te komen over deze roofdieren is een uitstapje naar het roofdiercentrum

The big four. Meer informatie op http://www.rovdjurscenter.se/

Deze foto is gemaakt op de camping bij Filipstad

top

Vogels

Zweden heeft een rijke vogelwereld. In de bossen leven auerhoen, korhoen, hazelhoen en vele spechten en uilen. Karakteristiek voor het noorden zijn moreneplevier, steen- en zeearend, slecht- en giervalk, alpen- en moerassneeuwhoen, sneeuwgors, goudplevier, ldeinste jager, sneeuwuil en paarse strandloper. Bovengenoemde vogels komen voornamelijk voor in het gebied waar de berk groeit. Zuidelijker, in de naaldwouden, komen andere vogels voor zoals spechten, draaihals, keep, barmsijsjes, fitis, goudvink en blauwborst. Vogels die men het meest ziet zijn koperwiek, kramsvogel, raaf en bonte kraai. Bij het huis heb ik ook veel boomklevers en bonte vliegenvangers gezien.

Aan roofvogels zijn er diverse soorten uilen, zoals ruigpootuil en sperweruil, verder smelleken, visarend en steenarend, zeearend, slechtvalk en de blauwe kiekendief. Uniek zijn de kraanvogels, die zich bij het Hornborgasjö in Västergötland tussen Falkjöping en Skara verzamelen. In de tweede helft van april komen bij dit meer tienduizenden kraanvogels bijeen.

Vele natuurliefhebbers en onderzoekers komen hier naartoe om de balts, de kraanvogeldans, waar te nemen. Hierna trekken zij naar hun broedplaatsen in het noorden. Wil je meer weten over vogels in Zweden klik dan hier
top

Vissen
De talrijke rivieren en meren van Zweden zijn rijk aan vis en de rijkdom neemt toe naarmate men noordelijker komt. Vissen als snoek, baars en witvis komen ook in de Zweedse wateren voor. Meer aantrekkingskracht op de sportvisser hebben ongetwijfeld de forel en de zalm die op veel plaatsen te vangen zijn. In het meer Yngen (bij Persberg) is zoetwaterzalm te vangen.

top
Jacht
In Zweden wordt veel gejaagd. Het wordt gezien als een belangrijke schakel in het behoud van het evenwicht in de natuur. Jagen wordt gezien als een goede lange termijn beheersing van de natuurlijke bronnen.
De jacht, zowel op vogels als op zoogdieren is beschermd en vindt alleen plaats volgens wettelijke regels. Onder die regels vallen ook eieren en nesten.Wil je meer weten over de jacht, klik dan hier. Je vindt hier veel informatie in het engels.
top

Feestdagen

Lang geleden werd er, voorafgaande aan Pasen, gedurende 40 dagen gevast. De dagen voor het vasten werd er nog even flink vet gegeten om wat reserves te hebben voor de vastentijd. Onder andere at men semlor (ook wel fettisdagsbullar of fastlagsbullar genoemd), dit zijn broodjes met slagroom en spijs. Er wordt inmiddels al lang niet meer gevast, maar de semlor zijn gebleven. Ze zijn nu vaak verkrijgbaar vanaf Nieuwjaar tot Pasen, maar de Zweden verorberen ze toch vooral op fettisdagen (Vastenavond, dag voor Aswoensdag).

Alla hjärtans dag (Valentijnsdag)
Net als in Nederland wordt hier ook in Zweden steeds meer aan gedaan. Er worden cadeautjes of bloemen gegeven aan geliefden, of men nodigt iemand uit voor een etentje. Ook worden kaarten verstuurd naar goede vrienden.

Pasen

Op skärtorsdagen (Witte Donderdag) gaan påskkärringar langs de deuren. Dit zijn als heks verklede kinderen, ze wensen “ Glad påsk ” (Vrolijk Pasen) met tekeningen of kaarten en krijgen op de meeste adressen snoep in hun mandjes. Vroeger dacht men dat op skärtorsdagen alle heksen op hun bezemstelen naar Blåkulla vlogen. Ook in Zweden worden met Pasen eieren versierd. Verder versiert men vaak het huis met twijgen en gekleurde veren.

Goede Vrijdag ( långfredagen ) en de beide Paasdagen zijn officiële feestdagen.
Valborgsmässoafton

Op 30 april wordt gevierd dat de winter eindelijk voorbij is en dat de lente is gearriveerd. Mensen komen bij elkaar rond een vuur en er wordt gezongen. Vroeger dacht men dat uit de rook van het Valborgsmässovuur ook het weer te voorspellen viel: trok de rook naar het noorden dan werd het een koude lente, trok de rook naar het zuiden dan werd de lente mild.
In Nederland wordt op deze dag natuurlijk Koninginnedag gevierd, een leuk detail is dat de Zweedse koning Carl XVI Gustaf ook op 30 april jarig is!

Första maj (1 mei)
Sinds 1907 verkopen schoolkinderen meibloemen om geld in te zamelen voor kinderen die het slecht hebben. Verder is het ook de dag van de arbeid, sinds 1890 wordt er gedemonstreerd voor betere werkomstandigheden. Aangezien de lente goed op gang is gekomen en het weer meestal mooi is, wordt deze vrije dag door veel Zweden aangegrepen voor een uitstapje.

Kristi himmelfärdsdag (Hemelvaartsdag)
Tegenwoordig vooral een lekker dagje vrij. Voorheen was deze dag ook de eerste zwem- of visdag. Als de vis goed beet op een bepaald tijdstip, zou de vis de rest van de zomer op datzelfde tijdstip ook goed bijten.

Pingsten (Pinksteren)
Zelfs mensen die normaal vrijwel nooit in de kerk komen, bezoeken met Pinksteren de kerk. Pinksteren is tegenwoordig namelijk het moment waarop velen trouwen en ook zijn er vaak confirmaties.
Vanaf 2005 is de 2e Pinksterdag geen officiële vrije dag meer. Deze is namelijk ingewisseld voor de Zweedse nationale feestdag.
Sveriges nationaldag & svenska flaggans dag

Sinds 1916 wordt op 6 juni de dag van de Zweedse vlag gevierd. Overal in het land wordt de vlag gehesen en de koning deelt vlaggen uit in Skansen. Uiteraard wordt ook het volkslied gezongen: “ Du gamla, du fria ”. De kleuren in de Zweedse vlag symboliseren de zon en de hemel. De datum 6 juni komt van de dag dat Gustav Vasa tot koning werd gekozen in 1523. Ook is deze datum de naamdag van Gustav.
Vanaf 2005 is 6 juni een officiële vrije dag. Daarvoor moest wel 2e Pinksterdag worden ingeleverd.
Midsommarafton (midzomeravond)

Midzomeravond wordt gevierd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni valt. Overal in het land worden meibomen versierd met bladeren en bloemen. Per streek kan de meiboom er iets anders uitzien, maar de basis is een kruis met grote kransen aan de dwarslat. In Dalarna ziet men het provinciewapen in de top, in de kuststreken ook wel een schip. Als de meiboom versierd is en rechtop staat wordt er in een kring omheen gedanst, meestal onder begeleiding van accordeon- of gitaarmuziek. Enkele van de meest gezonden liedjes zijn: “Små grodorna”, “Prästens lilla kråka” en “Vi äro musikanter”. De zaterdag erna heet midsommardagen (midzomerdag).

Kräftskivör/kräftfester (kreeftfeesten)

In augustus worden veel kreeftfeesten georganiseerd. Er worden rivierkreeften gevangen of gekocht en opgegeten tijdens een feest, vaak onder het genot van brandewijn.

Alla helgons dag (Allerheiligen)

Officieel staat 1 november in de agenda’s, maar in 1953 werd besloten dat deze dag gevierd zou worden op de zaterdag tussen 31 oktober en 6 november. Destijds werd er nog op zaterdag gewerkt en op deze manier kreeg men een vrije zaterdag. Er waren tenslotte al weinig vrije dagen in de herfst. Met Allerheiligen steken de Zweden lichtjes aan op de begraafplaatsen. Een mooie traditie om even wat extra te denken aan de dierbaren die niet meer leven.

Jul (kerst)
De kersttijd is een periode vol tradities:
Vier zondagen voor de kerst wordt de adventskandelaar tevoorschijn gehaald, daarna wordt er iedere zondag een extra kaars aangestoken. Ook duiken voor vrijwel alle ramen elektrische kandelaars op.

Luciadagen

Op 13 december komt Lucia met haar gevolg. Lucia draagt een lange witte jurk en heeft een kroon met kaarsjes op haar hoofd. Ze wordt gevolgd door een optocht van andere meisjes, eveneens in witte jurken, maar dan met een kaars in de hand. En ook stjärngossar (jongens met een hoge witte punthoed met gouden sterren erop en met een ster in de hand) begeleiden Lucia. De laatste jaren duiken ook peperkoekmannetjes en kabouters op, vooral in kinderoptochten. Er worden Lucia- en kerstliedjes gezongen. Lucia brengt behalve licht in de donkere tijd ook koffie, pepparkakor (dunne speculaasjes) en lussekatter (gekringelde saffraanbroodjes)
Julafton (kerstavond)

Inmiddels zijn vele huizen voorzien van kerstgordijnen en andere versieringen. De kerstboom wordt meestal pas kort voor kerstavond in huis gehaald. Op kerstavond wordt uitgebreid gedineerd, en alle kinderen wachten op de kerstman die op 24 december met pakjes komt. Om middernacht wordt vaak de nachtmis in de kerk bijgewoond.

Juldagen & Annandag jul (1e en 2e Kerstdag)

Veel Zweden gaan op 1e Kerstdag naar de vroege kerkdienst ( julotta ).
2e Kerstdag is voor de meesten gewoon een extra vrije dag. Op die dag begint ook de uitverkoop en is het flink druk in de winkels.

Nyår (Nieuwjaar)

Er wordt meestal gedineerd aan een mooi gedekte tafel en men kleedt zich sjiek. Om twaalf uur volgen de nieuwjaarswensen (en goede voornemens) en natuurlijk vuurwerk.

Trettondagen (Driekoningen)

Dit is op 6 januari, 13 ( tretton ) dagen na kerst. Het is een officiële vrije dag.

Tjugondedag knut

Op 13 januari, 20 ( tjugo ) dagen na kerst, wordt de kerstperiode afgesloten. Het is tevens de naamdag van Knut. De laatste dans rond de kerstboom wordt gedanst en daarna wordt de kerstboom “geplunderd”. Kinderen krijgen vaak zakjes snoep.

Top

Eten en drinken
Net als Nederland staat Zweden niet echt bekend om zijn verfijnde keuken. Maar dat neemt niet weg dat je er erg lekker kan eten! In het dagelijks leven valt het op dat de meeste Zweden twee keer per dag warm eten. En vooral de specialiteiten rondom de kersttijd zijn een lust voor het oog en de maag. Toch zijn de uitgaven voor eten niet absurd, zeker niet als je bedenkt dat de prijzen voor bijvoorbeeld groenten en vlees aanzienlijk hoger ligger dan in Nederland. Van het besteedbaar inkomen van een gezin met kinderen gaat ongeveer 15% naar levensmiddelen, woonkosten beslaan 22% en kosten voor transport (auto en overig vervoer) 16% . De uitgaven voor alcohol en buiten de deur eten liggen, afhankelijk van de samenstelling van het huishouden, respectievelijk rond de 2 en 4%. (Bron: www.scb.se).

De meeste Zweden ontbijten licht: yoghurt met muesli, het nog lichter verteerbare filmjölk (zit tussen yoghurt en karnemelk in), of alleen een macka (boterham) met kaas of jam. Koffie of thee en soms ook juice vergezellen het geheel. Brood wordt verder door de Zweden eigenlijk weinig gegeten, behalve als tussendoortje of bij het warme eten in plaats van knäckebröd. Er zijn verschillende soorten brood te krijgen, zoals limpor (hele broden in allerlei soorten, donker, licht etc.) en formfranska (wit brood voornamelijk bedoeld om te toasten of als basis voor een smörgastårta) . Ook hebben ze plat gebakken brood, zoals Hällakaka waar je sandwiches van kan maken. Of het nog plattere tunnbröd, dat gebruikt wordt om er een soort wraps mee te maken. Het overbekende knäckebröd wordt eigenlijk alleen gegeten bij de warme maaltijd of als tussendoortje. In plaats van knäckebröd worden er ook wel skorpor gegeten, dat zijn een soort broodschuitjes die getoast zijn. Deze zijn kant-en-klaar verkrijgbaar zoals onze beschuit, maar zijn veel voedzamer en steviger.

Lunch
De lunch bestaat uit een warme maaltijd. Op scholen wordt die gratis aan de kinderen verstrekt. In bedrijven met een eigen kantine kan je terecht met lunchcoupons die je met een aardige korting via het bedrijf kan kopen. Met deze coupons kan je trouwens ook tijdens lunchtijd in veel restaurants betalen. Erg handig en een leuke variatie op de kantine. Ook zijn er veel mensen die restanten van thuis (van de avondmaaltijd bijvoorbeeld) meenemen en warm maken. Maar dat is niet bij alle bedrijven mogelijk.

Theetijd
Rond theetijd wordt meestal als tussendoortje (mellanmål) een macka (boterham) gemaakt of knäckebröd met kaas, honing of kaviaarcrème gegeten. Deze kaviaarcrème wordt kalles genoemd, naar het bekendste merk. Kaas is te koop in allerlei soorten en maten. De bekendste zijn wel de wat stevigere kaassoorten zoals hushållsost en de zachte kaassoorten, verkrijgbaar in tubes en in allerlei smaken, zoals champignon-, ham-, of garnaalsmaak.

Avondmaaltijd
De avondmaaltijd bestaat ook weer uit een warme maaltijd. Soms ook heel simpel, zeker als het hele gezin rond de lunchtijd al een goede maaltijd heeft genuttigd. Macaroni met kaas en worst is ook echt dat: gekookte macaroni, losse geraspte kaas en licht aangebakte falukorv (gerookte worst), die je op smaak af kan maken met ketchup. En natuurlijk knäckebröd of skorpor erbij.
Ook in de Zweedse keuken zijn pasta en rijst een welkome afwisseling van de aardappel. Verse groenten zijn daarentegen erg duur en sommige groenten, zoals andijvie, zijn helemaal niet bekend in Zweden. In de grotere steden zijn vaak wel buitenlandse winkeltjes of markten te vinden waar je wat meer soorten kunt krijgen tegen een redelijke prijs.
Vlees is ook duur, behalve köttfärs (gehakt) en korv: worst, die verkrijgbaar is in verschillende soorten en maten, zoals falukorv of prinskorv (kleine gerookte worstjes). Toch wordt er regelmatig een flinke portie vlees gegeten. Behalve de soorten die ook hier bekend zijn, zoals karbonades en rollades, wordt er ook wild gegeten (al dan niet zelf geschoten), zoals haas, hert en eland. Ook wordt er veel vis gegeten. Bijvoorbeeld zalm (relatief goedkoop en soms ook zelf gevangen) en haring (ingemaakt in allerlei smaken, zoals in het zuur of in mosterd-, room-, of dillesaus) of diepvriesmoten van kabeljauw of andere witvis.

Koffie
Waar in Nederland het toetje vaak duidelijk deel uitmaakt van de maaltijd is dat in Zweden niet gebruikelijk, behalve bij speciale gelegenheden. Dan wordt na de warme maaltijd koffie geschonken met meestal een keur aan koekjes en taart. Bij het kopen van koffie is het goed te letten op de verschillende soorten. Veel huishoudens gebruiken inmiddels de ook bij ons bekende koffieapparaten waar je bryggkaffe voor koopt. Maar ook wordt nog veel gebruik gemaakt van de oude manier, namelijk het koken van koffie in een speciaal soort ketel. Daarvoor wordt een grovere koffie gebruikt di kokkaffe (kookkoffie) heet.
top
Maak kennis met enkele typisch Zweedse gerechten.

Köttbullar

Deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak – als snack in combinatie met aardappelpuree en een schep cranberrysaus, bij de borrel, als broodbeleg, etc. De balletjes danken hun aparte smaak meestal aan de kruidenmix ‘Allroundkrydda’.
Kräftskiva

In augustus wordt in Zweden elk jaar het feest van de rivierkreeften gevierd. De rivierkreeftjes worden gekookt met dille en geserveerd met brood, boter en kruidenkaas. Ter verhoging van de feestvreugde wordt er veel gezongen en wordt er een borreltje bij gedronken. In de supermarkten verkoopt men voor de feesten lampionnen, servetjes, papieren bordjes, feestmutsen en kaarsen met kreeft-motieven erop.
Pytt i Panna

Een zeer gebruikelijk en makkelijk te maken gerecht. Pytt i Panna bestaat uit in dobbelsteentjes gesneden aardappelen, uien en vlees. Het geheel wordt in een grote pan gebakken. Het gerecht wordt geserveerd met rode bieten en een gebakken of een rauw ei er bovenop.
Smörgåsbord

De meest bekende Zweedse maaltijd is het Smörgåsbord. Het Smorgåsbord bestaat uit een enorme hoeveelheid warme en koude gerechten zoals diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte aal, garnalen, makreel, krab , sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en lekkere nagerechten. Men begint meestal met de koude visgerechten en werkt zo langzaam via de warme gerechten naar de nagerechten. Bij de maaltijd drinkt men traditioneel een aquavit, waarna men overgaat op bier.
Ärtsoppa med Pannkakor

Op donderdagen eten de Zweden het liefst Ärtsoppa med Pannkakor, oftewel erwtensoep met pannekoeken. De Zweedse erwtensoep is gemaakt van gele erwten. De soep wordt geserveerd met pannekoekjes. Over deze pannekoekjes wordt natuurlijk de ‘verplichte’ jam gesmeerd.

Restaurants

De meeste plaatsen hebben wel een restaurant of hotel waar U heerlijk kunt eten.

Wat heel populair is bij de Zweden zelf is het zgn. “Dagens rätt”, een dagschotel met meestal een keus uit 3 verschillende gerechten. Hierbij hoort een drankje ( frisdrank of licht bier) en U kunt meestal onbeperkt gebruik maken van een salladebuffet en brood. Koffie toe hoort er in de regel ook bij. Dagens rätt is meestal te krijgen tussen 11 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags. De prijs hiervoor ligt rond de 55 kronen p.p. Ook pizzeria’s hebben vaak een Dagens rätt.

Natuurlijk kunt U ook à la carte eten in de wat duurdere restaurants en hotels. top
Weer

Zweden heeft net als buurland Noorwegen te maken met de invloed van de Warme Golfstroom. Zo ligt hier de gemiddelde jaartemperatuur aanzienlijk hoger in streken zoals Noord-Rusland, Alaska en Groenland die op dezelfde breedte liggen. Midden-Zweden heeft een landklimaat met warme droge zomers en koude winters. Oorzaak is de bergketen in Noorwegen waar de wolkenvelden snel stijgen en het dus vaak regent. Gevolg is dat het achter die bergketen veel droger en zonniger is. In het noorden (Lapland) en de oostelijke gebieden langs de Botnische Golf kan het erg koud worden. De Botnische Golf kan zelfs helemaal dichtvriezen. In Lapland komen temperaturen van ± -35°C voor.
In de noordelijke berggebieden ligt gemiddeld zo’n twee meter sneeuw die wel tot zeven maanden kan blijven liggen. In Stockholm blijft de sneeuw ongeveer drie maanden liggen. Het zuiden heeft een uitgesproken zeeklimaat als gevolg van de Warme Golfstroom en er valt dan ook wat meer regen dan in de rest van Zweden. Als er sneeuw valt, blijft die niet vaak liggen. Ook de havens blijven ijsvrij. Het zuiden heeft vier tot vijf zomermaanden, het midden drie tot vier en het noorden een tot drie. Van noord naar zuid zijn er met name in de winter grote verschillen in de gemiddelde temperatuur. In januari b.v. is de gemiddelde temperatuur in Lapland -14°C en kan dalen tot meer dan -35°C. Aan de zuidkust is het dan gemiddeld -1°C. De neerslag is ongelijk verdeeld over het land. De westkust tussen Malmo en de Noorse grens krijgt de meeste regen, ± 700 mm per jaar. Het oosten van Zweden heeft maar 300 tot 400 mm per jaar.
Evenals in Zweden en Finland zijn er in Zweden twee bijzondere fenomenen waar te nemen: de middernachtzon en het noorderlicht.
De middernachtzon staat voor veel reizigers hoog op het lijstje van bezienswaardigheden. Hoe verder men ’s-zomers in de richting van de Noordpool gaat, hoe hoger en langer de zon achter elkaar blijft schijnen. De poolcirkel, die door het noorden van Zweden loopt, is de breedtegraad waarop de zon in de nacht van 21 op 22 juni net boven de horizon blijft staan. De middernachtzon is zelfs in zuidelijker delen van Zweden zichtbaar. Hartje zomer kan men dan zonder veel problemen ’s-nachts op straat de krant nog lezen. Omgekeerd blijft de zon in de winter op de poolcirkel natuurlijk onder de horizon staan en op de Noordpool heerst dan de poolnacht. Bij zware bewolking is er natuurlijk veel minder van dit natuurverschijnsel te zien. Het noorderlicht of poollicht is in heldere, koude winternachten te zien. Uit zonnevlekken worden richting aarde elektrische deeltjes weggeschoten die door het magnetischveld om de aarde naar de hogere luchtlagen gestuwd worden, en daar beginnen te gloeien. Er onstaan dan schitterende kleurschakeringen, in bogen en stralen. Het allermooiste is de noorderlichtkroon, als al die bogen en stralen als een kroon boven de pool lijken te hangen. In de zomer liggen de dagtemperaturen tussen de 16 en de 30 graden.


Ergens in september loopt de zomer bruusk ten einde; van de ene dag op de andere zakt de temperatuur definitief van een zonnige 15 naar een bewolkte 5 graden (in Filipstad).
De wintermaanden (okt – half maart) zijn hard, het is koud (overdag meestal -5 graden in Filipstad. In december gaat in Filipstad de zon al om drie uur onder.
In april vecht de zomer met de winter; in Lesjöfors sneeuwt het de ene dag een beetje bij temperaturen net onder het nulpunt; op andere dagen is het zonnig en een “warme” tien graden. Hier vindt u de weersverwachting van dit moment.


Geschiedenis

Geschiedenis
De Noordse mythologie werd vastgelegd in IJslandse geschriften, waarvan de Oude en de jonge Edda de voornaamste zijn. De eerste ontstond in de vikingperiode, de tweede werd omstreeks 1220 geschreven door Snorri Sturluson en is niet geheel vrij van christelijke invloeden.

Ginnungagap

Aan de uiterste rand van de wereld lag het barre mysterieuze land van ijs en mist. Het noordelijke deel was gevuld met ijs en rijp; dit was Nivlheim, waar de koude, dikke mist ontstond. De ijsstromen drongen door tot in Ginnungagap, waar het klimaat milder was. De zuidelijke warmte deed het ijs smelten en de energie van warmte en licht bracht leven in de druppels. Uit de tot leven gebrachte druppels ontstonden de reus Yme en de koe Audhumla. De koe likte aan het ijs en op de eerste dag kwam het haar van een man tevoorschijn, op de tweede dag het hoofd en op de derde dag de gehele man. Zijn naam was Bure. Hij had een zoon, Bor genaamd, die zelf drie zonen kreeg: Odin, Vile en Ve. Van deze drie stammen de Asen (Esir) af. Odin en zijn broers doodden Yme en van zijn lichaam formeerden zij de aarde. Op een dag wandelden zij langs het strand en vonden twee bomen. Uit deze bomen werden de man Ask en zijn vrouw Embla geschapen en van hen stammen de stervelingen af.

De Asen
Odin was de god van de oorlog. Tor, de dondergod die rondreed in zijn door twee rammen getrokken strijdwagen, hielp de mensen tegen ziekte en honger. In zijn strijd tegen de aartsvijanden van de Asen, de Jotun, beschikte hij over de gordel Megingjord, die zijn Asenkracht verdubbelde, en over de hamer Mjölne, die hij met verbrijzelende kracht naar zijn vijanden slingerde en die vanzelf weer terugkeerde. Frey (Fröj) was heer over regen en zonneschijn en verantwoordelijk voor de oogst (god van de vruchtbaarheid). De machtigste, maar zeker niet almachtig, was toch Odin. Wanneer hij niet rondreed door het universum op zijn achtbenig ros Sleipnir, zetelde hij in het Valhalla, het hemelse paleis, het toekomstige paradijs van de gesneuvelde strijders. De enorme zaal had 140 poorten en door elke poort konden 800 krijgers zij aan zij marcheren. Door de poorten trokken elke dag de dappere krijgers in volle wapenrusting uit om met elkaar strijd te leveren totdat allen gesneuveld waren. Maar tegen de avond stonden zij weer op en keerden zij terug naar Valhalla, waar zij verzorgd werden door de Valkyrie, Odins immer jonge, schone dienstmaagden. Deze waren het ook die over de aardse slagvelden rondwaarden en bepaalden wie zou winnen en wie zou sneuvelen. In het Valhalla bedienden zij de uitverkoren strijders. De drinkhorens werden constant gevuld uit een eindeloze stroom wijn en elke dag werd het grote, vetgemeste zwijn Särimner geslacht en geroosterd. ’s Avonds kwam het weer tot leven en aldus was het er altijd feest en ontbrak het de heldhaftige krijgers aan niets. Maar uiteindelijk zal deze wereld op een dag in Ragnarok (de Godenschemering) ten onder gaan in vlammen tijdens de strijd tus sen de iEsir en de Jotun. Een nieuwe wereld zal daarna uit de zee herrijzen: groen en vredig en het graan zal groeien waar niet gezaaid is. De enkele goden die de ondergang overleefd hebben (waaronder Balder, de herrezen, rechtschapen zoon van Odin), zullen met de twee stervelingen die zich verborgen hielden in de morgendauw een nieuwe wereld opbouwen. En dan zal de Almachtige heersen over alles.

Prehistorisch Zweden
Tot aan de ll-e eeuw, toen het christendom geïntroduceerd werd, is de geschiedenis van de mens in deze noordelijke landen in nevelen gehuld. Bodemvondsten en runenstenen zijn de enige bronnen die ons iets kun nen vertellen van prehistorisch Zweden. De archeologen kunnen nu met enige zekerheid stellen dat Zweden in de oude steentijd (5000-3000 v. Chr.) bewoond werd door jagers en vissers.
In de nieuwe steentijd (3000-1500 v. Chr.) woonden er Germaanse stammen van wie de huidige Zweden afstammen. Zij hielden vee, voorname lijk schapen, geiten en varkens. Later begonnen zij het land te bebouwen en vestigden zij zich in wat enigszins leek op een dorpsgemeenschap met huizen en karrensporen. Uit deze periode zijn de grote stenen graven afkomstig: hunebedden en ganggraven. Uit de bronstijd (1500-500 v. Chr.) dateren de ‘hällristningar’, de beroemde rotstekeningen (gravures eigenlijk) die in heel Zweden zijn aangetroffen, maar in Zuid-Zweden – met name rondom Tanum en bij Norrköping – in de grootste aantallen zijn gevonden.
In de ijzertijd, die duurde van 500 v. Chr. tot 500 na Chr. vestigden de Svear zich rond Mälaren. Langzamerhand groeide het rijk naar een een heid. Als centra van het rijk van de Svear (Svea-rike werd later Sverige, de huidige Zweedse naam van Zweden) kunnen genoemd worden: Birka, op het eiland Björkö ten westen van Stockholm, en Gamla Uppsala. Op beide plaatsen zijn interessante vondsten gedaan. Bij Uppsala liggen nog de drie enorme grafheuvels van de heidense koningen, waar tijdens de grote feesten ter ere van de goden zelfs mensen zouden zijn geofferd.

De vikingen
Als oorzaken van het uitzwerven van de vikingen, bewoners van het huidige Noorwegen, Denemarken en Zweden, over een groot deel van de toen bekende wereld werden aanvankelijk honger en overbevolking genoemd. Maar latere onderzoeken hebben aangetoond dat er juist in die periode 800-1000 een zekere welvaart heerste in de noordelijke landen. Hoewel de vikingen de naam hebben een niets ontziende rovers bende te zijn geweest, mag niet onvermeld blijven dat zij door hun tochten een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van West-Europa. Zij vestigden koninkrijken in Frankrijk (Normandië) en Italië (Sicilië), maar vooral op de Britse Eilanden (Schotland, Ierland, Man). De Zweedse vikingen trokken vooral naar het oosten, waar zij handel dreven. Zij legden de basis voor de Russische staat, stichtten Novgorod en Kiev en drongen door tot Constantinopel, waar zij in dienst traden van de keizer. Hun schepen maakten dat ze zich snel en over ondiep water konden verplaatsen (het mooiste voorbeeld is het opgegraven Osebergschip in het Vikingskiphuset op Bygdoy bij Oslo). Birka, op het eilandje Björkö westelijk van Stockholm, was de voornaam ste handelspost in Zweden. Talrijke vondsten bewijzen dat in deze haven plaats (met huizen, werkplaatsen, winkels en straten) vele kooplieden van allerlei nationaliteiten handel dreven. De meeste runenstenen in Zweden daten van de periode 1025-1125 en zijn herinneringen aan in verre streken (zoals Griekenland, Rusland of Constantinopel) gesneuvelde vikingen. Vooral de Ingvarstenen, die herinneren aan de viking tocht van Ingvar de vittfarne (1036-1041) zijn in dit verband interessant.

De kerstening
In de straten van Birka liep in 830 tussen het bedrijvig gewoel de Angelsaksische benedictijner monnik Ansgar, de missionaris van Zweden. Maar het zou nog eeuwen duren voordat Zweden geheel gekerstend was, want de oude goden waren machtig. Er kwam een kerkje in Birka, maar zodra de God van de christenen hen niet welgezind en van nut bleek te zijn, liepen de materialistische vikingen weer naar hun Asatempels. In Husaby in Västergötland liet Olaf Skötkonung (ca. 995-1022) zich als eerste koning dopen. Pas tegen het eind van de l1 e eeuw, toen de tempels van het heidense bolwerk Gamla Uppsala omver werden gehaald, was de strijd beslist, al bleef in afgelegen streken de heidense cultus nog bestaan. Datzelfde Gamla Uppsala kreeg in 1164 de eerste zetel van een aartsbisschop. Omdat nu vikingdreiging uitging van het ongekerstende Finland, ondernam Erik IX (de Heilige) een kruistocht die met succes werd bekroond.

Hier was vroeger Gamla Uppsala

De staat krijgt vorm
De kerstening ging gepaard met een consolidatie van het rijk. Omstreeks 1200 omvatte het Zweedse rijk Finland, Karelië en het huidige Zweden, uitgezonderd de provincies Blekinge, Bohuslän, Halland en Skåne, die toen Deens waren, terwijl Norrland eigenlijk onbewoond was, afgezien van de nomadische Lappen. Birger Jarl was in de 13e eeuw de machtigste man van het rijk. Hij behoorde tot de roemruchte Folkungafamilie, die als voorvader de legendarische Folke Fylbyter had. De Folkungar regeerden een eeuw lang over Zweden.Tegen het eind van de 13e eeuw was Zweden geheel getransformeerd tot een feodale staat naar West-Europees voorbeeld. Geleidelijk aan waren vrijheid en gelijkheid, die de Zweedse boerengemeenschap kenmerkten, vervangen door een hiërarchische, aristocratische en geestelijke maatschappij, waarin de persoonlijke vrijheid beperkt werd. Aan het hoofd van deze maatschappij stond de koning, terzijde gestaan door de adel – die zijn gewapende macht vormde-en de geestelijkheid. De steden kwamen tot ontwikkeling met de nieuwe klasse van burgers. Daaronder stonden de boeren, de vissers en jagers, die 95% van de bevolking uitmaakten en gedwongen werden de belastingen te betalen en het werk voor de hogere standen te verrichten.

De laatste der Folkungar
Eriks zoon, Magnus II Eriksson, volgde zijn oom Birger 1 op. Langer dan enige andere Zweedse koning heeft hij geregeerd en zijn rijk omvatte Finland, Zweden (hij wist Skåne, Blekinge en delen van Halland te ver werven) en Noorwegen (zijn moeder was een Noorse prinses). Het was een zeer turbulente regeringsperiode, waarin het voor Zweden uiteindelijk niet goed afliep. Birgitta (ook wel Brigitta, 1303-73), stichteres van de orde der birgittinessen, voorspelde reeds de rampen die Zweden zouden overkomen. Deze vrouw, een sterke persoonlijkheid en reeds beroemd tijdens haar leven, keerde zich tegen de koning, die van homoseksuele relaties werd verdacht, de zwaarste zonde die men in die tijd kon begaan. “Als een ploeg zal Gods toorn door Zweden gaan”, zo waarschuwde zij. In 1349 werd Zweden (zoals trouwens geheel Europa) bezocht door de Zwarte Dood: de pest verminderde de Zweedse bevol king met eenderde. Vijanden van de koning boden Magnus’ zwager, hertog Albrecht van Mecklenburg, de Zweedse troon aan. Magnus werd verslagen en zes jaar lang zat hij gevangen in het kasteel van Stockholm. Albrecht voerde een wanbeleid, waartegen de boeren tevergeefs in opstand kwamen; zij vroegen om de terugkeer van Magnus, de ‘koning van het volk’. Uiteindelijk kwamen ook de rijksgroten, die Albrecht op de troon geholpen hadden, in opstand en riepen de hulp in van Margareta van Denemarken. Haar leger versloeg Albrecht in 1389 bij Falköping.

De Denen

Albrecht had Margareta de ‘koning zonder broek’ genoemd en vond dat zij zich beter kon bezighouden met naaiwerk. Hij had zich deerlijk ver­gist (evenals naderhand de Zweedse edelen) in deze wijze vrouw, die een standvastig karakter en een sterke geest bezat. Zij was zeer bekwaam en de Unie van Noorwegen, Zweden en Denemarken, die in 1397 te Kalmar tot stand kwam, voer er wel bij. De Unie vormde een sterke vuist tegen de Duitse Hanzesteden en bewerkstelligde een veertigjarige vrede in de Scandinavische landen. Het door oorlogen zwaar belaste volk was hier blij mee, maar de Zweedse edelen waren ontevreden omdat hun macht beperkt werd. Op den duur drukte het Deense gezag toch wel te zwaar, want tegen de afspraak in dat elk land zichzelf grotendeels zou regeren, werden Deense landvoogden aangesteld. In 1434 trok de mijneigenaar Engelbrekt uit Dalarna met zijn boerenleger naar Arboga, waar hij in 1435 tot rijksbestuurder werd uitgeroepen. Kort daarna werd deze vrij heidsheld echter laaghartig vermoord. Hierop volgde een lange periode, waarin Zweden voortdurend in oorlog was gewikkeld met Denemarken. In 1520 lukte het Christian II `Tiran’ om Zweden weer te onderwerpen. Dit keer echter maar voor zeer korte tijd. Er ontstond in datzelfde jaar een nationaal verzet, doordat Christian op de dag na de kroningsfeesten op de markt van Stockholm een groot aantal edelen en geestelijken liet onthoofden. Zelfs in Denemarken wekte dit ‘bloedbad van Stockholm’ veel afschuw en Christian vluchtte naar Nederland.

De Vasa’s
De leider van het verzet, de edelman Gustav Vasa, wist definitief het Deense juk af te werpen en werd op de Rijksdag te Strängnäs, 6 juni 1523, tot koning gekozen. De Zuid-Zweedse provincies bleven echter nog onder Deense heerschappij. Tijdens de regering van Gustav Vasa kwam het land tot bloei. Hij bracht orde in het land, bouwde een leger op en voerde in 1529 het lutheranisme als staatsgodsdienst in. In de nu volgende eeuw ontwikkelde het land zich tot een formidabele macht en de Zweedse legers drongen onder leiding van grote koningveldheren tot diep in Oost- en Centraal-Europa door. Onder Gustav II Adolf begon Zweden aan zijn Gouden Eeuw, de Stor maktstid. Hij veroverde grote delen van Polen en Pruisen en streed in de Dertigjarige Oorlog tegen de Habsburgers. De Zweden rukten op tot aan de Donau, waarbij de Duitse legers werden verslagen. Gustav II Adolf zelf sneuvelde echter in 1632 bij Liftzen. Axel Oxenstierna werd regent voor Christina, de zesjarige dochter van Gustav Adolf, die na haar troonsbe stijging kunsten en wetenschappen bevorderde. Toen zij rooms-katholiek werd, deed zij troonsafstand ten gunste van haar neef Karl X Gustav. Hij streed tegen Denemarken en na een gewaagde oversteek van de bevroren Grote Belt in 1658 overwon hij. Na de vrede van Roskilde verkreeg Zweden Halland, Blekinge, Bornholm, Bohuslän en Trondheims län. Het zou nog lang onrustig blijven in de nieuw verworven zuidelijke provincies omdat de bevolking niet zomaar akkoord ging met de overgang. Jarenlang woedde er een verbeten guerrillastrijd. Sluipschutters (snapphanar) belaagden de nieuwe machthebbers. Alleen door betrapte snapphanar gruwelijk terecht te stellen kon deze tegenstand onderdrukt worden. De verzweedsing ging vooral in Skåne langzaam.

Nyköpitags,Banket
Berucht is het Nyköpings Banket, een verhaal dat elk Zweeds kind u kan vertellen. Toen Magnus Ladulås (tweede zoon van Birger jarl) stierf, erfde Birger 1 de troon. Zijn leven lang moest hij op zijn hoede zijn voor zijn broers Erik en Valdemar, en omgekeerd. In september 1306 werd Birger tijdens een kerkelijk feest door zijn geliefde broers gevangen genomen en geboeid met ijzeren kettingen opgesloten op het landgoed Hätuna. Al werd in 1310 de vrede getekend door een verdeling van het rijk tussen de drie broers, toch kon Birger september 1306 niet vergeten. In 1317 nodigde hij zijn broers uit om gezamenlijk het kerstfeest in Nyköpingshus te vieren. In plaats daarvan werden Erik en Valdemar opgesloten in de kerkers en zij stierven daar een jaar later. De hyperopvolgende opstand dwong Birger echter naar Denemarken te vluchten. Karl Xl zorgde voor de organisatie van de Zweedse staat zoals deze eigenlijk nog bestaat. De macht van de adel werd beperkt. Zijn regeringsperiode was er een van relatieve rust en vrede. De laatste krijgerkoning was Karl XII, die de strijd aanbond met tsaar Peter de Grote. De beslissende slag bij Poltava (1709) werd echter verloren en dit betekende gelijktijdig het einde van de Zweedse macht in Oost-Europa. Meer dan 30.000 Zweedse soldaten werden krijgsgevangen gemaakt en de mesten hiervan kwamen nooit meer terug, de rest pas na een gevangenschap van vijf tot wel vijfendertig jaar. Aan de gewone man was de Stormaktstid niet besteed. In de Dertigjarige Oorlog werd hij gedwongen dienst te nemen in de Zweedse legers. De weinigen die de oorlog overleefden, vonden hun boerderij opeens in bezit van de adel. Van vrije boer waren ze verworden tot bijna lijfeigenen van de adel. Na de adelsreductie van Karel XI werd het weliswaar wat beter, maar Karel XII zorgde weer voor veel onrust, zowel onder zijn sol daten en officieren als thuis. Uiteindelijk zou hem dat het leven kosten. Tijdens de 18e eeuw lag de macht grotendeels in handen van de Rijksdag en hoefde de koning, Fredrik I, niet eens aanwezig te zijn bij de besluit vorming. Er werd een stempel met zijn handtekening gebruikt. Het was een tijdperk met opkomende politieke partijen en een bestuur door de vier standen: adel, burgers, boeren en de kerk. Fredrik 1 verklaarde Rus land de oorlog en er werd een zware, door Zweden verloren strijd gele verd in Finland. Een periode van sociale onrust en revoluties volgde. Het waren vooral de boeren uit Dalarna die in opstand kwamen tegen het oorlogsbeleid en in 1743 met 4500 man gewapend naar Stockholm optrokken. Rusland maakte gebruik van de gelegenheid om Zweden bin nen te vallen. Uiteindelijk werd de opstand bloedig neergeslagen en vrede gesloten met Rusland door Adolf Fredrik van Holstein-Gottorp, die verwant was aan de tsarina, tot troonopvolger te benoemen. Maar ook hij had nauwelijks macht. Zijn opvolger, Gustav III, organiseerde een staatsgreep en trok alle macht aan zich. Hij werd in 1792 door een edelman doodgeschoten. Gustav IV Adolf volgde zijn vader op en tijdens zijn rege ring verloor Zweden Finland aan Rusland>

Zweden op zichzelf aangewezen; neutraliteitspolitiek
Met de kinderloze Karl XIII zou het oude Zweedse koningsgeslacht uitsterven. In 1810 werd één van Napoleons maarschalken, Bernadotte, prins van Pontecorvo, tot kroonprins benoemd. In 1818 besteeg hij als Karl XIV Johan de troon. Onder dit huis Bernadotte, dat zich populair heeft gemaakt in Zweden, brak voor het land een rustige periode aan, waarin het land aan zijn industriële ontwikkeling begon. In de 19e eeuw maakte Zweden een ernstige landbouwcrisis door, waardoor de positie van de boeren nagenoeg onhoudbaar werd. Velen, bijna een miljoen, verlieten Zweden voorgoed en vertrokken naar Noord-Amerika. Anderen raakten aan lager wal en werden gedwongen als lijfeigenen (torpare) voor grootgrondbezitters te werken. Gelijkertijd ontstond een groot drankprobleem; men verkoos vaak zijn ellende te verdrinken. Anderzijds nam de industrialisatie een grote vlucht. Overal verschenen fabrieken en zagerijen. Er werden kanalen gegraven en de eerste spoorwegen werden aangelegd. Dit werd de voedingsbodem voor de arbeidersbeweging, de geheelonthoudersbond (nykterhetsrörelse) en allerlei kerkgenootschappen die zich afscheidden van de staatskerk (frikyrkor). De vakbonden, eerst de liberale en later de sociaal-democratische, hadden nog weinig macht en elke staking werd met militair geweld de kop ingedrukt. Pas in de 20e eeuw ontstond de overwegend sociaal-democratische solidariteit die Zweden tot op de huidige dag kenmerkt. Sinds het begin van de vorige eeuw heeft Zweden zich buiten elke oorlog weten te houden. Een politiek van strikte neutraliteit werd nagestreefd. Toen in 1905 Noorwegen de Unie met Zweden verbrak, werd een gewa pend conflict door onderhandelingen voorkomen. Zweden was zelfs niet rechtstreeks betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. De Zweedse houding tijdens de oorlog werd zowel nationaal als internationaal bekriti seerd. Enerzijds moest het land toestaan dat Duitse troepen zich over Zweeds grondgebied verplaatsten naar Noorwegen, anderzijds werden door Zweden via het internationale Rode Kruis grote hoeveelheden meel en wit brood tijdens de hongerwinter van 1944-45 boven Nederland gedropt. Na de oorlog trad Zweden samen met Engeland, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Oostenrijk en Portugal toe tot de EVA (Europese Vrijhandels Associatie), maar het hield zich buiten de NAVO en de EEG. In het najaar van 1994 spraken de Zweden zich echter middels een referen dum uit voor aansluiting van Zweden bij de Europese Unie. In 1918 werd het algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen inge voerd en twee jaar later kreeg Zweden zijn eerste sociaal-democratische regering. De sociaal-democraten hebben van 1932 tot 1976 – alleen of in een coalitie- onafgebroken regeringsverantwoordelijkheid gedragen. De grote man was Tage Erlander, die van 1946-’69 minister-president was. Hij werd opgevolgd door Olof Palme. In 1976 namen de burgerlijke partijen het roer in handen. Pas weer in 1982 wonnen de sociaal-democraten onder leiding van Olof Palme de verkiezingen. Palme werd op 28 februari 1986 op straat doodgeschoten, een moord die nog steeds niet is opgelost. Hij werd opgevolgd door Ingvar Carlsson. Vanaf 1991 was er korte tijd een rechtse regering, onder leiding van Carl Bildt. De Zweedse welvaartstaat kwam niet zonder kleerscheuren uit de economische crisis van 1992. De kroon devalueerde en er is sprake van een toenemende werkeloosheid. Na de verkiezingen van september 1994 kwam er een sociaal-democrati sche minderheidsregering onder Ingvar Carlsson, die echter om persoonlijke redenen aftrad ten faveure van Göran Persson, die nu (2000) nog steeds minister-president is.

Voor meer informatie bel 06-54313537

 •  
 • here. +(via+@ClassicCaravan)&source=shareaholic" rel="nofollow" class="external" title="Tweet This!"> 
 •  
 •  
 •  

Reageer

Product Locatie

Vul alle velden die verplicht zijn in.

Informatie over de adverteerder